Ilmalämpöpumpun puhdistaminen DIY - Steampesu - Turku

Ilmalämpöpumpun puhdistus DIY

0 Comments

Ilmalämpöpumpun puhdistus. Tee nämä asiat ja arvokas laitteistosi pysyy tehokkaana, säästät sähkökuluissa ja ilmanlaatu pysyy hyvänä.

Suodattimien puhdistus

Tämän toimenpiteen olet varmasti (lue toivottavasti) tehnyt itse monta kertaa pölynimurilla. Voit tehdä tehostetun puhdistuksen ajoittain siten, että otat suodattimet ulos ja peset ne kevyesti saippuavedellä hangaten.
Myös esim. jääkaapin takaosa puhdistetaan 1-2 krt vuodessa imuroimalla.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön kennon kevyt puhdistus

Kenno eli lämmönvaihdin voidaan puhdistaa osittain ilman kuorien/esteenä olevien osien irroitusta. Ottamalla suodattimet pois paikaltaan, voit kevyesti imurin harjapäällä puhdistaa kertynyttä pölyä lämmönvaihtimesta.
Lämmönvaihtimen parempi puhdistus on tee-se-itse-miehellä helpoin suorittaa puhdistusvaahdon ja matalapainepesurin kanssa. Jos sisäyksiköstä haluaa puhdistaa itse syvällä tai piilossa olevan puhallinrullan, tämä toiminto vaatii usein ammattilaisen paikalle. Lämmönvaihdinta ei itse pysty puhdistamaan pelkällä imuroinnilla, pölyä on lämmönvaihtimen keskellä ja takaosissa haittaamassa ilmankiertoa, kun sinne kertyy kosteutta, kosteus kerää pölyä joka on otollinen kasvupaikka homeille, kondessilinjan alkuosissa voi olla myös vihreää limaa ja lähellä paljon hometta. Tämä ei näy ulospäin. Mutta sen voi jopa haistaa. Jos taas käyttää voimakasta höyrypesuria, niin lika lentää piiloon sisäyksikön takaosiin ja vääriin paikkoihin ja ammattilaisen tarvitsee purkaa paljon asioita pois jotta sen pääsee puhdistamaan oikeasti kunnolla. Jos ilmalämpöpumppu aiotaan puhdistaa perin pohjin, sen pahiten likaantuneet osat on irroitettava käsittelyä varten. Lämmönvaihdinta ei voida teknisistä syistä irroittaa, sekä runko jossa se on kiinni, joten nämä osat pestään varovasti paikallaan. Mikäli sisäyksikkö on ulkopuolelta kovin keltaisen (lue kellastunut) värinen auringon säteilyn johdosta, moni muoviosa voi rikkoontua jopa peruspuhdistuksen aikana.

Kylmäaineen määrän yleistarkistus

Kutsumme toimenpidettä siksi yleistarkistukseksi, ei varsinaiseksi määrän tarkistamiseksi. Saman testin kuin painemittareillakin voi tehdä, teet mittaamalla ilmalämpöpumpun puhallusilman lämpötilan. Sen tulisi olla maksimipuhalluksella 40C tai enemmän joka vastaa 25bar kylmäaineen painetta. Kylmäaineiden kanssa puhutaankin yleisemmin lämpötilasta, ei paineesta. Tämä ohjeistus on suuntaa antava, eikä kiveen hakattu varma tieto. Ammattilainen osaa tarkistaa nämä paremmin myös muiden mittausten avulla. Kylmäaine maksaa asiakkaalle yleensä 1kg per noin 1000€ ja uusi ilmalämpöpumppu esim. noin 1400€ + asennus, niin asiakas on tässä kohtaa päätösten keskellä, että mitä tehdään.

Kondenssilinjan tarkistus

Sisäyksikkö tiivistää jäähdytyskäytössä kosteutta huoneilmasta, joka valuu nk. kondenssivesilinjaa pitkin ulos talosta. huom. Jos jäähdytystä ei käytetä, koko testiä ei tarvita. Ota tyhjään pulloon vettä noin 0.5l, johon sekoitat pisaran pesuainetta pintajännityksen alentamiseksi. Tyhjennä sisältö hiljalleen sisäyksikön lämmönvaihtimeen, josta sen pitäisi valua ulos letkua pitkin. Käy katsomassa ulkoletkun päästä, tuleeko vettä puolen litran verran ulos vai ei.

Puhallinmoottorien tarkistukset

Tämän tarkistuksen teet yksinkertaisesti kuuntelemalla puhaltimen käyntiääntä. Ulkoyksikön puhallin pitää kuluneena kitisevää ääntä, kun taas sisäyksikössä ääni on pääsääntöisesti surisevaa (kuin hammasrattaiden ääni). Ainut tapa vaikuttaa tähän ääneen on laakerien vaihto tai moottorin uusiminen, joka vaatii jo sisäyksikön purkamisen. Laakerien vaihto kannattaa suorittaa ammattilaisen toimesta. Ulkoyksikköä voi puhdistaa kevyesti paineilmalla jossa ei ole letkuissa tai tuloilmassa mukana öljyä.

Telineiden ja kotelointien tarkistus

Ulkoyksikköön johtavat putket on usein koteloitu muovisella kourulla. Niiden kannet joskus liikkuvat paikaltaan paljastaen putkistoja, ne kannattaa siirtää takaisin paikalleen.

Eristevauriot ovat yleisiä koteloimattomilla osuuksilla, esim. linnut nokkivat niihin reikiä, jolloin kupari paljastuu esiin. Näihin voit laittaa esim. telttapatja-solukumia nippusiteillä. Eristeteipit eivät yleensä pysy kiinni pitkään, joten niitä kannattaa välttää.

Ulkoyksikön repsotukset tai muut telineviat vaativat ammattilaista paikalle, mutta ne kannattaa silmämääräisesti havainnoida.

Ilmalämpöpumpun puhdistaminen DIY - Steampesu - Turku
Ilmalämpöpumpun puhdistaminen DIY Steampesu Turku

Vastaa

Liittyvät artikkelit